Energiesystemen

Bij Duurzaam Opgewekt hebben we passie voor techniek en vernieuwing. We kijken altijd naar de nieuwste technieken en energiesystemen om het leven van onze klanten comfortabeler en makkelijker te maken.

Warmte-koudeopslag (wko)

Duurzaam Opgewekt is al sinds 2001 specialist in het aanleggen en beheren van wko-installaties. Van gesloten lussen, een monobron tot meervoudige doubletten. Alle werkzaamheden worden onder de BRL 11000 en BRL 6000-21 certificering uitgevoerd.

Hoe werkt warmte-koudeopslag?

Bij warmte-koudeopslag (wko) wordt een gebouw energiezuinig verwarmd en gekoeld. Warmte-koudeopslag is een vorm van bodemenergie waar gebruik wordt gemaakt van opslag van warmte en koude. Hiervoor gebruiken we de zandlagen diep in de bodem. We boren een koude en een warme bron, soms tot wel 200 meter diep. Een warmtewisselaar met warmtepomp in het gebouw, maakt de bronenergie bruikbaar.

Op het moment dat het gebouw warmte of koeling nodig heeft, pompen we dit op uit de grond. De warmte of koude wordt via de warmtewisselaar overgedragen aan het gebouw. Het mooie is, dat dit systeem op elektra werkt, dus gas is niet nodig!

Aquathermie

Bij aquathermie wordt gebruikt gemaakt van warmte uit water. We noemen het ook wel ‘thermische energie uit oppervlaktewater’ (TEO). Dit kan een diepe plas, vijver, kanaal, gracht of zelfs een sloot zijn. Met aquathermie kan je warmte en koude opwekken.

Bij aquathermie wordt het water gebruikt als warmtebron. In de zomermaanden wordt het water opgewarmd door de zon. Het water wordt in de bodem opgeslagen in een wko. ’s Winters wordt het opgepompt en ingezet als verwarming of warm tapwater. Met behulp van een (elektrische) warmtepomp kan de temperatuur worden verhoogd.

Andersom kan ook: water als koelmethode. Door het systeem van je vloerverwarming te gebruiken en daar koud water doorheen te laten lopen, koelt je huis af en kun je met koeling door water energie besparen.

Hoge temperatuur warmtepompen

Een van de manieren om ook oudere woningen ‘gasloos’ te maken of om warm tapwater te produceren, is het installeren van hoge temperatuur warmtepompen. Deze warmtepompen kunnen makkelijk een aanvoertemperatuur van 60 tot 80  graden aanmaken. 

Bij de aanleg van een hoge temperatuur warmtepomp is een grote verbouwing niet nodig: ruimtes worden verwarmd via bestaande radiotoren en ook het leidingwerk hoeft niet aangepast. De cv-ketel die op gas werkt, wordt vervangen door een warmtepomp die uit twee delen bestaat. Het binnendeel dat op de plek van de cv-ketel komt en een buitendeel dat warmte uit de buitenlucht opwekt.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.