Collectieve wko-installatie Woonwijk De Mossen in Houten

De Mossen Houten Duurzaam Opgewekt

Opdrachtgever: n.v.t.

Startdatum: september 2018

Einddatum: 2023

Contractsom: € 7.200.000

Dienstverlening: ontwerp, realisatie, onderhoud, exploitatie

Techniek: wko | individuele warmtepompen | oppervlaktewater

De wijk De Mossen in Houten was Nederland’s eerste grote collectieve bronwarmteproject. Nu, 15 jaar later, komen de warmtepompen aan het eind van hun technische levensduur, en lopen de leveringscontracten voor bronwarmte af. Bewoners Initiatief De Mossen (BIM) onderzocht de alternatieven. Samen met de huidige exploitant, Eneco, zijn de bewoners op zoek gegaan naar een partij die de 425 huishoudens de komende 15 jaar van warmte en koude gaat voorzien.

Duurzaam Verbonden neemt per 1 september 2018 de collectieve wko-installatie over van Eneco en heeft met de 425 bewoners een nieuw leveringscontact voor 15 jaar gesloten. De 310 woningen voorzien van een warmtepomp krijgen in de loop van 2018/2019 een nieuwe energiezuinigere warmtepomp.

Duurzaam Verbonden financiert de overname en de vervanging van de 310 warmtepompen. Tevens wordt het collectieve wko-systeem verder geoptimaliseerd. Realisatie en onderhoud wordt door de zusterbedrijven uitgevoerd.

Henk Faber van Bewoners Initiatief De Mossen: ‘We weten allemaal dat gas geen optie is. Maar huishoudens hadden ook kunnen kiezen voor individuele warmtepompen. Een collectief systeem is lang niet altijd vanzelfsprekend. Uiteindelijk vonden we met zijn allen dat het kapitaalvernietiging zou zijn om geen gebruik te maken van de prachtige infrastructuur die we hier in de wijk hebben. 94% van de wijkbewoners heeft zich uitgesproken voor het doorzetten van het huidige collectief.’

 

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.