Positieve energie voor Research en Diagnostiek Centrum ADORE

Opdrachtgever: Amsterdam UMC

Onze oplossingen: ontwerp, realisatie en onderhoud

Oplevering energiecentrale: eind 2023

Duurzaam Opgewekt maakt op dit moment de energiecentrale voor de nieuwbouw van het Research & Diagnostiek Centrum ADORE (RDC), dat deel uitmaakt van het Amsterdam UMC. Het duurzame gebouw is 22.800m2 groot, met kantoren en laboratoria, verdeeld over vijf verdiepingen.

RDC staat op de Zuidas in Amsterdam en draait straks op 100% duurzame energie. De installatie is 2,2 megawatt groot, heeft twee doubletten en 3 warmtepompen.

“In 2022 hebben we de terreinleidingen gelegd,” legt Marc Remmerde uit, projectmanager bij Duurzaam Opgewekt. “Dat was een flinke uitdaging, want de tweedoubletten (twee koude- en twee warme bronnen) liggen hemelsbreed 225 meter uit elkaar. In totaal is er ongeveer 725 meter aan leidingen en kabels in de grond gelegd. Hoewel dat niet de enige uitdaging was, want we moesten óver het terrein van VUmc heen. Daar moet natuurlijk te allen tijde een ambulance-, ziekenhuis- en onderzoeksverkeer doorheen kunnen. Dat vereist wel een strakke planning en er zit een hoop regelwerk in. En ondertussen is de aannemer ook gewoon bezig met bouwen, samenwerken is dan erg belangrijk.”

Nu is het zomer 2023 en net voor de bouwvak zijn de twee bronputten geplaatst aan de voorgevel van het RDC. Op dit moment wordt er hard gewerkt in de technische ruimte. Marc vertelt: “De complete rvs-bronleiding is aangelegd en de warmtepompen zijn geplaatst. Op dit moment zijn we de plafondleidingen aan het plaatsen die naar de warmtepompen gaan. Het installeren van de warmtepompen was trouwens ook een flinke klus. Het zijn écht grote warmtepompen en ze moesten over het terrein van een bedrijf dat radioactief materiaal maakt en vervoert. Ook zij hebben constant logistieke doorgang nodig, daar kunnen wij niet zomaar ‘even’ tussendoor.”

Bijzonder is dat al het terreinleidingwerk zo is aangelegd dat er in de toekomst gemakkelijk kan worden uitgebreid wanneer de installatie meer vermogen nodig heeft. Naar verwachting wordt de energiecentrale in Q4 2023 opgeleverd.

Technische ruimte RDC VUmc Amsterdam
start van de technische ruimte
RDC VUmc Amsterdam - impressie Atelier PRO
impressie Atelier PRO
bronnen RDC VUmc Amsterdam
een van de bronnen

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.