Op alle zonnepanelen en bijbehorende onderdelen is 0% btw van toepassing vanaf 1 januari 2023. Heb je na deze datum zonnepanelen laten installeren? Dan is het terugvragen van de btw is niet meer nodig.
Als je voor de eerste keer zonnepanelen koopt, dan kan je de btw van je zonnepanelen terugvragen. De overheid doet dit om voor particulieren de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Het gaat om het btw-bedrag op de aanschaf én de installatie van de panelen.
Stap 1: stuur het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ in
Op de website van de Belastingdienst vindt je het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’. Door het indienen van dit formulier maakt je bij de Belastingdienst melding dat je zonnepanelen heeft geïnstalleerd. Omdat dit betekent dat je een deel van de door jou opgewekte stroom aan de energiemaatschappij terug gaat leveren, ben je in de optiek van de Belastingdienst een ondernemer waardoor je btw kunt terugvragen.
In het formulier geef je aan of je wilt meedoen aan de kleineondernemersregeling (KOR). Als je meedoet aan de KOR, vraag je om vrijstelling van de btw. De meeste particulieren die zonnepanelen aanschaffen, kiezen ervoor om mee te doen. Als je het formulier voor 31 december indient bij de Belastingdienst, kan je het jaar daarna vanaf 1 januari gebruikmaken van de KOR.
Stap 2: geef je rekeningnummer door
De Belastingdienst gebruikt voor de btw-teruggave niet automatisch het rekeningnummer dat zij al van je hebben. Geef dus het rekeningnummer op tijd door. Dat doe je door in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk.
Stap 3: doe btw-aangifte
Op basis van je aangifte berekent de Belastingdienst je teruggave. Nadat je de eerste stap hebt afgerond, zal de Belastingdienst je verzoeken om btw-aangifte te doen. Dan kan schriftelijk of digitaal.
- De factuur van de aanschaf en installatie. Je hoeft de factuur niet mee te sturen met je aangifte, maar bewaar deze wel voor een eventuele controle.
- Het maximale opwekvermogen van je zonnepanelen in wattpiek.