In het bruisende stadshart van Zoetermeer ontvouwt zich een opwindend project dat de skyline van de stad gaat sieren. De Maese, bekend om haar grensverleggende benadering van vastgoedontwikkeling, slaat de duurzame handen ineen met Duurzaam Opgewekt voor het indrukwekkende project 70LUX. We nemen een kijkje in de wereld van projectontwikkeling met het inspirerende verhaal achter 70LUX, verteld door Menno Faber, directeur van De Maese.
70LUX: 70 meter licht, duurzaamheid en comfort

Van kantoor naar woontoren
In het hart van Zoetermeer staat een kantoorgebouw dat zijn tijd heeft gehad. Maar De Maese ziet niet een verouderd pand, maar een kans om een nieuwe leefomgeving te creëren met een internationale uitstraling. Uit deze visie is project 70LUX geboren: een eigentijdse eyecatcher met 134 appartementen, een parkeergarage en commerciële ruimtes. Wat 70LUX echt bijzonder maakt, is de duurzaamheid. Het project voldoet aan de hoge BENG-eisen (Bijna Energieneutrale Gebouwen), wat betekent dat het op het gebied van energieprestaties hoog scoort. Zonnepanelen, gevelisolatie en een wko-installatie zijn slechts enkele van de duurzame elementen die 70LUX tot een duurzame woontoren maken.
“Onze samenwerking is echt een ‘een-tweetje’.”
Grensverleggende ontwikkelaars
De Maese, opgericht in 2014 door Menno Faber en Jakko Dekker, is een vastgoedontwikkelaar die bekend staat om zijn gedrevenheid en grensverleggende aanpak. Het bedrijf heeft geen vast kantoor; in plaats daarvan werkt het team vanuit de locaties die het transformeert tot woningen. Op dit moment bivakkeren de ontwikkelaars aan de ‘Plas van Reef’ in Den Haag. Een onverharde weg brengt je naar hun bungalow. “Het is altijd leuk als mensen hier aankomen, want vanaf de weg verwacht je dit niet. Het uitzicht over de plas is fantastisch. Om hier kantoor te houden is absoluut geen straf”, vertelt Menno enthousiast. Dit is waar De Maese Woningen haar visie waarmaakt: dicht bij projecten staan. “We willen ‘on the spot’ creëren om zoveel mogelijk feeling met het gebouw en de mogelijkheden te krijgen. En we willen denken in mogelijkheden. De uitdaging is het vertrekpunt én we moeten er zelf willen wonen”, legt Menno uit. De kracht van De Maese Woningen ligt in het vermogen om projecten te transformeren, herontwikkelen of nieuwbouwen met architectonische creativiteit als leidraad. De ontwikkelaar heeft een indrukwekkende reeks projecten op haar naam staan in onder andere Amsterdam, Den Haag, Pijnacker, Rotterdam en Nootdorp.


Duurzame samenwerking
De Maese en Duurzaam Opgewekt vonden elkaar via een tender, uitgeschreven door de installatieadviseur van De Maese. Van de zes aanbiedingen kwam Duurzaam Opgewekt als beste uit de bus. De samenwerking begon met het sluiten van een ontwikkelovereenkomst, gevolgd door engineering en kostenberekeningen. Menno beschrijft de samenwerking als zeer positief: “Het is echt een ‘een-tweetje’. Waar De Maese het grote werk en de eerste opzet doet, is het voor Duurzaam Opgewekt verfijnen en verder uitwerken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zo’n soort samenwerking nog nooit eerder heb gehad. Vaak wordt er vanuit één van de twee partijen iets ‘opgelegd’ en daar moet je het maar mee doen. De ontwikkeling van het energieconcept voor 70LUX hebben we écht samen gedaan.”
De openheid en het respect voor elkaars ideeën en uitdagingen kenmerken de samenwerking. Er is nauw samengewerkt om het project te verfijnen en het resultaat mag er zijn: een super duurzaam gebouw dat binnen het budget blijft. De nauwe samenwerking tussen beide partijen was vernieuwend en intensief, met veel persoonlijk contact. “Uiteindelijk zitten we al twee jaar met elkaar aan tafel en de samenwerking is nog steeds positief”, zegt Menno.
Van EPC 0,4 naar BENG
De prestatie waar De Maese en Duurzaam Opgewekt het meest trots op zijn, is de overstap van EPC 0,4 (Energie Prestatie Coëfficiënt) naar BENG. Dit was geen kleine prestatie en Menno deelt graag hoe het team hierin slaagde. “De belegger wilde naar een hoger energielabel”, legt hij uit. “Uiteindelijk zorgde triple glas, zonnepanelen, gevelisolatie en boosterwarmtepompen in de woning ervoor dat we van EPC 0,4 naar BENG zijn gegaan.”
“Het geeft echt een goed gevoel als je een stad kan verrijken met jouw project.”
Niet alleen het gebouw maakt 70LUX bijzonder, maar ook de bijdrage die het levert aan de stad Zoetermeer. Het is de pionier in een reeks ontwikkelingen die de stad gaat verrijken. Dat geeft een gevoel van trots en voldoening. “Dat jouw project een van de eerste in de reeks is die de stad gaan vernieuwen, geeft echt een goed gevoel”, glimlacht Menno.
Betrokken
Ook nu de bouw van 70LUX is begonnen, blijft De Maese betrokken bij het project. Er is regelmatig overleg met de aannemer en het bedrijf houdt de voortgang in de gaten. De verwachte oplevering van het project staat gepland voor begin 2025 en tot die tijd blijft De Maese betrokken.
Kortom, project 70LUX is niet alleen een indrukwekkend voorbeeld van moderne vastgoedontwikkeling, maar ook een bewijs van de kracht van samenwerking tussen visionaire bedrijven als De Maese en Duurzaam Opgewekt. Het belooft niet alleen een duurzame en luxe leefomgeving te worden, maar ook een nieuwe mijlpaal in de stad Zoetermeer. De Maese blijft haar grensverleggende benadering voortzetten, met als doel bij te dragen aan de groei, verduurzaming en vernieuwing van Nederlandse steden.
