Panasonic Aquarea High Performance

Een warmtepomp is geen cv-ketel. Het werkt allemaal net even anders. We vertellen je daarom graag hoe je jouw Panasonic Aquarea High Performance warmtepomp het best kan gebruiken. Van het instellen van de gewenste temperatuur voor de woning als voor warm water, tot wat je kunt doen bij een storing.

Bediening

U kunt uw Panasonic warmtepomp op twee verschillende manieren bedienen. Je kunt instellingen wijzigen via de standaard bijgeleverde Panasonic Controller. Het is ook mogelijk om dit via Aquarea Service Cloud te doen. Je kunt hier naast de temperatuur instellen, ook verschillende standen instellen of je energieverbruik in de gaten houden.

 

Instellingen

Een warmtepomp verbruikte de minste energie bij een constante temperatuur. Kies een lage temperatuur waar jij je comfortabel bij voelt om de grootste besparing te behalen. Wil je de temperatuur verhogen of verlagen? Houd er rekening mee dat het soms wel 3 dagen kan duren voordat de temperatuur in huis volledig is aangepast. ‘s Nachts de temperatuur verlagen raden wij daarom ook af. Afhankelijk van jouw afgiftesysteem kun je wel de temperatuur per kamer of zone instellen.

  1. Open de NIBE Uplink app en ga naar het menu ‘Beheren’.
  2. Kies in het menu voor ‘binnenklimaat’, daarna voor ‘temperatuur’ en als laatste voor ‘verwarming’ of ‘koeling’.
  3. Stel de gewenste temperatuur in door de slider naar links (lager) of rechts (hoger) te bewegen.
  4. Wanneer je op ‘Vorige’ klikt, wordt de ingestelde temperatuur automatisch bevestigd.

Bekijk de video om te zien hoe je via de warmtepomp de temperatuur kan instellen.

Niet alle warmtepompen kunnen koelen. Alleen als de optie ‘koeling’ zichtbaar is, kan je warmtepomp dit ook. Als je warmtepomp kan koelen, dan stel je hiervoor apart de temperatuur in. De warmtepomp bepaalt automatisch of koelen of verwarmen wordt ingeschakeld. Als er geen ruimte sensor is aangesloten, is de omschakeling verwarmen/koelen op basis van buitentemperatuur. Stel bij ‘koeling’ een temperatuur in die één of twee graden hoger is dan ‘verwarming’. Hiermee voorkom je dat in de lente en herfst de warmtepomp de hele tijd verspringt tussen verwarmen en koelen.

Na oplevering bevat je woning in het eerste jaar veel bouwvocht. Om condensproblemen tijdens koelen in deze periode te voorkomen, adviseren wij om de temperatuur op de thermostaat niet lager dan 23°C in te stellen.

NL – De modus en instellingstemperaturen van uw Aquarea-warmtepomp wijzigen

Een warmtepomp verwarmt langzamer dan een gasketel en kan daarom niet onbeperkt water van hoge temperatuur leveren. Je hebt daarom een boilervat met een voorraad warm water om aan de vraag te kunnen voldoen. Hoe hoger je de temperatuur van het warm water in het boilervat instelt, hoe meer warm water je tot je beschikking hebt, maar hoe lager de besparing is.

  1. Klik op het de pijl naar rechts zodat links op het scherm een kader zichtbaar wordt.
  2. Klik meermaals naar rechts om het kader helemaal naar rechts te verplaatsen en je de warmwatertemperatuur hebt geselecteerd.
  3. Door op de pijl omhoog of omlaag te drukken wordt de temperatuur van het warm water met één graad verhoogd of verlaagd.
  4. Klik op de terugknop in het midden om te bevestigen.

Wil je eenmalig meer warm tapwater? Kies dan via het snelmenu linksonder voor de optie ‘Forceren warmtapwater’, het icoon met een pijl en een kraan. Je kunt hier kiezen hoe lang je wilt dat deze stand aangaat.

NL – De modus en instellingstemperaturen van uw Aquarea-warmtepomp wijzigen

Wanneer je langer dan 3 dagen niet thuis bent, kan het wel voordelig zijn voor je energie besparing om de temperatuur wat lager te zetten. Je kunt hiervoor de vakantiemodus instellen. Stop de modus ongeveer één dag voordat je terugkomt, zodat er voldoende tijd is om de woning alvast op temperatuur te krijgen.

  1. Klik op hoofdmenu-knop rechtsboven en ga met de pijl naar beneden tot je de optie ‘vakantie-timer’ tegenkomt.
  2. Klik op de pijl omhoog om de vakantie-timer aan te zetten.
  3. Voer de start- en einddata en de tijden in voor de periode van afwezigheid.
  4. Kies voor UIT of geef de temperatuur aan die vereist is gedurende de periode van afwezigheid.
  5. Klik op de terugknop in het midden om te bevestigen.

De vakantiemodus zal nu automatisch in- en weer uitschakelen op de door jou ingestelde dagen.

De stille modus wordt gebruikt om het geluidsniveau van de buitenunit voor een bepaalde tijd te verlagen, bijvoorbeeld ’s nachts. In deze modus wordt het toerental van de compressor verlaagd. Hierdoor kan wel het comfort minder worden en/of je energiekosten hoger.

  1. Klik op hoofdmenu-knop rechtsboven en ga met de pijl naar beneden tot je de optie ‘Geluidsreductie-tim.’ tegenkomt.
  2. Stel het tijdstip in wanneer je wilt dat een schema van start gaat. Er kunnen 6 schema’s worden ingesteld.
  3. Kies het gewenste geluidsniveau. Niveau 0 betekent dat de stand uit staat. Niveau 3 is de hoogste stand.
  4. Klik op de terugknop in het midden om te bevestigen.

Wijzig nooit andere instellingen zonder advies van ons. Dit kan namelijk invloed hebben op de werking en garantie van het apparaat.

Onderhoud

Het is belangrijk dat je zelf in de gaten houdt of de warmtepomp goed werkt. Sommige zaken kunnen namelijk niet op afstand gecontroleerd worden. Controleer daarom regelmatig op afwijkende geluiden, lekkages aan de onderdelen of leidingen en roestvorming. Neem bij een afwijking gerust contact met ons op.

Voor onderhoud en reparaties is het van belang dat de warmtepomp en boiler toegankelijk is. Zorg ervoor dat monteurs er altijd makkelijk bij kunnen.

Buitenunit schoonmaken

Het is belangrijk om de buitenunit vrij te houden van bladeren en andere spullen die de luchtdoorgang kunnen beperken. Dit is nadelig voor de prestaties van de warmtepomp. Je kunt dit het beste doen met een bezem en vochtige doek.

Vloerverwarming bijvullen

Het systeem werkt optimaal bij een druk tussen de 1,5 en 2 bar. Wanneer de druk in het cv-systeem onder de 0,8 bar komt, dan is het tijd om bij te vullen. Ontlucht na het bijvullen ook het systeem voor een optimale werking. Je kunt dit eenvoudig zelf doen met de bijgeleverde vulslang.

  1. Sluit een uiteinde van de vulslang aan op de (wasmachine) waterkraan. Draai de koppeling goed aan.
  2. Hou het andere uiteinde boven een emmer en draai de waterkraan open om de vulslang met water te vullen. Draai de kraan weer dicht als er water uit de vulslang loopt.
  3. Draai daarna de andere koppeling van de slang op de vulkraan van het systeem. Draai de koppeling gedeeltelijk vast.
  4. Plaats de emmer onder de aansluiting en zet de waterkraan een klein beetje open. Laat een beetje water door de leiding stromen net zo lang totdat er water uit de half aangedraaide koppeling lekt. De lucht is er nu uitgedrukt door de waterdruk.
  5. Draai de koppeling met de hand of waterpomptang dicht tot deze niet meer lekt. Daarna kun je de vulafsluiter van het systeem rustig opendraaien.
  6. Vervolgens kun je water bijvullen door de waterkraan heel rustig open te draaien. De wijzer van de drukmeter loopt op. Vul net zo lang tot de zwarte wijzer op een druk tussen de 1,5 en 2 bar staat.

Pas op dat de druk niet te hoog wordt, omdat dan de mogelijkheid bestaat dat het drukbeveiligingsventiel opent en er water uit spuit. Rustig vullen tot maximaal 2 bar voorkomt dit.

Storingen

Als je een serviceabonnement hebt bij Duurzaam Opgewekt, komt een storing automatisch bij ons binnen. Bij een storing knippert het en op het scherm van de Panasonic Controller komt een melding te staan. Veel meldingen verdwijnen vanzelf weer. Wacht daarom altijd eerst even af. Controleer ook altijd of de gewenste groepen van de vloerverwarming open staan.

Resetten

Wanneer de storing blijft, kan je proberen de warmtepomp te resetten.

  • Haal het binnendeel van de stroom af door de stekker uit het stopcontact te halen. Of door de bijbehorende groep in de groepenkasten uit te schakelen, als je warmtepomp aan een eigen groep is aangesloten.
  • Wacht minimaal 1 minuut voordat je het binnendeel weer van stroom voorziet. Het probleem is opgelost als het controlelampje stopt met knipperen en de melding is verdwenen.

Blijft de melding staan? Neem dan contact met ons op.

Storing melden

Is na resetten de storing niet opgelost? Bel dan naar 085 - 400 4040 of stuur een e-mail naar klantzaken@duurzaamopgewekt.nl. Laat in de e-mail weten welke storingscode op het scherm van de warmtepomp staat. Je kunt ons ook een foto sturen van het scherm. Het is belangrijk dat op de foto de storingscode te zien is. Zo kunnen we de storing zo snel mogelijk oplossen.

Storing melden

Veelgestelde vragen

Niet alle warmtepompen koelen. Alleen als de optie ‘koeling’ zichtbaar is, kan je warmtepomp dit ook. De warmtepomp bepaalt automatisch of koelen of verwarmen wordt ingeschakeld.

Een warmtepomp met een bodembron (water/water warmtepomp) kan alleen passief koelen en werkt dus anders dan airconditioning die actief koelt. Wanneer het buiten erg warm is, is mogelijk dat de warmtepomp de ingestelde koeltemperatuur niet haalt. Met passieve koeling is het mogelijk de temperatuur in de woning met maximaal 3 à 4 graden te verlagen, wat een prettig en gelijkmatig comfort biedt. De warmte wordt door de vloerverwarming uit de woning gehaald en gaat weer terug in de bron. Zo daalt de temperatuur in huis.

Het te bereiken koeleffect is wel afhankelijk van een aantal factoren waaronder de hoeveelheid binnentredende zonnewarmte door het glas, de interne warmteontwikkeling en het ventilatie niveau. Als je veel met een water/water warmtepomp koelt, warmt de bron weer op voor de winter. Dat verhoogt het rendement van de warmtepomp en verlaagt je energierekening. Dus veel koelen loont!

Een warmtepomp met een buitenunit (lucht/water waterpomp) kan actief koelen, zoals bij airconditioning. Er wordt namelijk een compressor gebruikt om werking van het systeem om te draaien en dat kost energie. Bij installatie zet de installateur deze functie aan. Wanneer je warmtepomp niet lijkt te koelen, controleer dan of deze functie aan staat. We hebben hier per warmtepomp uitgelegd hoe je dit kunt aanzetten. Of juist uitzetten als je energie wilt besparen.

Als koelen is ingesteld, zal deze automatisch inschakelen als de buitentemperatuur boven de 22°C stijgt en als de temperatuur in huis hoger is dan de door jou ingestelde temperatuur bij koeling. De koeling kan je woning met maximaal 3-4°C verlagen, wat een prettig en gelijkmatig comfort biedt. Het te bereiken koeleffect is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid zonnewarmte die door het glas binnenkomt, de interne warmteontwikkeling en ventilatie. Je kunt de buitentemperatuur waarbij de koeling aanslaat eenvoudig aanpassen.

  1. Open de NIBE Uplink app en ga naar het menu ‘Beheren’.
  2. Kies in het menu voor ‘warmtepomp’, vervolgens voor ‘geavanceerd’ en daarna voor ‘instelling modus auto’.
  3. Stel bij ‘start koeling’ de gewenste buitentemperatuur in door de slider naar links (lager) of rechts (hoger) te bewegen.
  4. Wanneer je op ‘Vorige’ klikt, wordt de ingestelde temperatuur automatisch bevestigd.

 

Instructievideo NIBE - Koelinstellingen aanpassen

Dit kan te maken hebben met de naregeling die de warmte naar een specifieke ruimte stuurt, bijvoorbeeld naar de slaapkamer. Na het bereiken van de gewenste temperatuur zal de warmte verder verdeeld worden. Ket kan dus zijn dat de rest van de ruimtes hierdoor minder warmte krijgen.

De ruimtevoeler in de woonkamer stuurt de warmtepomp aan. Als de woonkamer warm is kan de warmtepomp uitschakelen. Na verloop van tijd schakelt de warmtepomp weer in en warmt het cv-water op om alle openstaande groepen van de vloerverwarming te verwarmen.

Om dit op te lossen kun je de thermostaat van de desbetreffende ruimte hoger instellen.

Je koopt zelf je stroom in voor het gebruik van je warmtepomp via je stroomleverancier. Voor het stroomverbruik geldt een prijsplafond. Informatie hierover kan je opvragen bij je stroomleverancier.

Om de energierekening betaalbaar te houden, heeft de overheid voor komend jaar een prijsplafond voor warmte ingesteld. Dat betekent dat je tot een verbruik van 37 gigajoule (GJ) € 47,39 per GJ betaalt. Verbruik je meer? Dan betaal je de tarieven zoals deze op je tarievenblad staan.

Let op: De overheid betaalt tot het volumeplafond van 37 GJ het verschil tussen het prijsplafond (€47,38) en het contract tarief dat wij bij jou in rekening brengen inclusief btw. Dit is formeel een derden-betaling op je warmte rekening, waarbij een deel van de rekening wordt betaald door de Nederlandse overheid.


Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.