Niet alle warmtepompen koelen. Alleen als de optie ‘koeling’ zichtbaar is, kan je warmtepomp dit ook. De warmtepomp bepaalt automatisch of koelen of verwarmen wordt ingeschakeld.
Een warmtepomp met een bodembron (water/water warmtepomp) kan alleen passief koelen en werkt dus anders dan airconditioning die actief koelt. Wanneer het buiten erg warm is, is mogelijk dat de warmtepomp de ingestelde koeltemperatuur niet haalt. Met passieve koeling is het mogelijk de temperatuur in de woning met maximaal 3 à 4 graden te verlagen, wat een prettig en gelijkmatig comfort biedt. De warmte wordt door de vloerverwarming uit de woning gehaald en gaat weer terug in de bron. Zo daalt de temperatuur in huis.
Het te bereiken koeleffect is wel afhankelijk van een aantal factoren waaronder de hoeveelheid binnentredende zonnewarmte door het glas, de interne warmteontwikkeling en het ventilatie niveau. Als je veel met een water/water warmtepomp koelt, warmt de bron weer op voor de winter. Dat verhoogt het rendement van de warmtepomp en verlaagt je energierekening. Dus veel koelen loont!
Een warmtepomp met een buitenunit (lucht/water waterpomp) kan actief koelen, zoals bij airconditioning. Er wordt namelijk een compressor gebruikt om werking van het systeem om te draaien en dat kost energie. Bij installatie zet de installateur deze functie aan. Wanneer je warmtepomp niet lijkt te koelen, controleer dan of deze functie aan staat. We hebben hier per warmtepomp uitgelegd hoe je dit kunt aanzetten. Of juist uitzetten als je energie wilt besparen.